Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Voor een goede start is het handig om je in de zwangerschap al voor te bereiden op het geven van borstvoeding.

Je kunt vragen stellen tijdens het spreekuur en we geven ook online voorlichtingsavonden over borstvoeding. Hoe beter je voorbereid bent hoe makkelijker, er komt al zoveel op je af in je kraamweek. Er is ook veel informatie te vinden op internet, waaronder filmpjes die laten zien hoe je je baby moet aanleggen. Zie ook borstvoeding.nl of deboezemvriend.nl/. Naast dat wij of één van onze kraamverpleegkundigen in de kraamweek een aantal keer bij je langskomen, komt de kraamverzorgende iedere dag bij je langs om je te helpen met aanleggen. Ook roepen we soms de hulp in van een lactatiekundige. Zij is gespecialiseerd in het geven van hulp bij borstvoeding.

Onze kraamverpleegkundige Maria van Starkenburg is naast verpleegkundige ook lactactiekundige en heeft haar eigen praktijk. In de kraamtijd kan ze jullie al bijstaan en voorzien van adviezen, mocht er meer hulp nodig zijn dan maakt ze een afspraak met jullie. Ook na de kraamtijd kunnen jullie haar hulp inzetten.

Ook werken we vaak samen met Heleen Hilgers en Myrte van Lonkhuijsen.

Op de site van de Islamitische Borstvoedingsorganisatie vind je veel info over borstvoeding en vasten en borstvoeding en de Islam.

Voordelen van borstvoeding
  • Moedermelk bevat afweerstoffen die je kindje beschermen tegen ziekten en infecties. De eerste melk (colostrum) is een eerste vorm van afweeropbouw.
  • Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek.
  • Er is 5 maal minder kans op opname in het ziekenhuis tijdens het eerste levensjaar.
  • Moedermelk speelt een belangrijke rol bij de groei van hersenen en zenuwweefsel.
  • Borstvoeding bevordert de kaakontwikkeling
  • Borstgevoede kinderen hebben minder last van diarree en middenoorontstekingen.
  • Jouw eigen melk is precies afgestemd op de behoefte van jouw baby. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die hij of zij in de eerste 6 maanden nodig heeft. De samenstelling van de melk verandert naar gelang de behoeft van je kind.
  • Moedermelk is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur, is steriel, licht verteerbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.
  • Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, hebben minder kans op borst- of eierstokkanker.
Beginnen met borstvoeding

De meeste baby’s hebben het eerste uur na de geboorte een sterke zuigreflex en zijn erg helder. Wacht tot de baby begint te zoeken en te smakken en leg hem dan aan. Als je de baby snel na de geboorte kunt aanleggen, komt de borstvoeding sneller op gang. Bovendien leert hij juist in dit uur hoe hij goed uit de borst kan drinken. In de rest van de kraamweek, als hij soms erg slaperig kan zijn, heeft hij daar profijt van.

Probeer de eerste 24 uur minstens elke 2 tot 3 uur aan te leggen, liefst beide borsten. Zo komt de borstvoeding het snelst op gang. Leg je baby minimaal 8 tot 12x per 24 uur aan, probeer verder niet op schema te voeden, maar voed je baby zodra hij wakker wordt of erom vraagt.

Flesvoeding

Flesvoeding is een goed alternatief voor als je geen borstvoeding kan of wilt geven. Indien er allergieën voorkomen in je familie adviseren wij hypo-allergene melk. De eiwitten in hypo-allergene flesvoeding (koemelkeiwitten) hebben een speciale behandeling ondergaan, ze zijn gesplitst tot kortere eiwitketens. Als deze kleinere eiwitten de darmwand passeren zal het lichaam ze niet zo snel herkennen als lichaamsvreemd. De kans op een allergische reactie is hierdoor kleiner.

Voed je baby afwisselend per arm om een mogelijke voorkeurshouding te voorkomen. Laat het liefst maar 1 of 2 personen steeds de fles geven, teveel wisseling kan te onrustig zijn voor je baby. Leg je baby regelmatig met zijn huid tegen jouw huid, uit onderzoek is gebleken dat huid op huid contact ervoor zorgt dat de baby blijer is, de temperatuur van de baby stabieler en normaler is, het hart en de ademwaarden stabieler en normaler zijn en de bloedsuikers van de baby hoger zijn.

Als je bijvoeding (flesvoeding na de borstvoeding) moet geven adviseren wij altijd een fles met een brede speen, om zoveel mogelijk de techniek van het aan de borst drinken na te bootsen.

Voor meer informatie over borstvoeding, kolven, borstvoeding en werken verwijzen we je naar:
De Boezemvriend
La Leche League
Borstvoeding Natuurlijk

Onze eigen online borstvoedingsvoorlichting door onze lactatiekundige Maria.

Jippiejoe.nl/cursus-borstvoeding

 

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!