14.00-16.00

Het Geboortecafé

Kraambureau Het Geboortecollectief is in samenwerking met een lactatiekundige Het Geboortecafé begonnen. Dit is een ontmoetingsplek waar je andere jonge moeders kunt ontmoeten om onder het genot van een kopje thee ervaringen uit te wisselen. Het Geboortecafé is elke 2e en 4e vrijdag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur en het vindt plaats in het Ouder- en Kindcentrum (OKC) in Gaasperdam. Dit is het blauwe gebouw tegenover GHC Reigersbos waarin onze praktijk gevestigd is. Iedereen is welkom voor vragen en kan zonder aankondiging binnenlopen.

– Kopje thee staat klaar voor zwangeren en jonge moeders
– Een lactatiekundige is aanwezig voor informatie, advies en begeleiding
– Het Geboortecafé is laagdrempelig en kosteloos

Lactatiekundige
Behalve ervaringen uitwisselen, is er ook elke week een lactatiekundige aanwezig. “Na de kraamtijd van meestal dik een week, vallen veel jonge moeders in een gat. Vaak hebben zij pas na een maand een afspraak bij het consultatiebureau. Om in de tussentijd adviezen, tips en informatie te krijgen, zijn we Het Geboortecafé begonnen”, vertelt Ruth Sedney. Als lactatiekundige helpt zij bij problemen met borstvoeding. “Stel een moeder wil na twee weken een dagje van huis om even te ontspannen. Maar hoe zit het dan met het geven van borstvoeding? Wij helpen haar met advies.”
En wat als een vrouw binnenloopt met pijnlijke borsten met rode plekken? “Wij helpen haar. Als bijvoorbeeld blijkt dat ze een borstontsteking heeft, dan kunnen wij haar doorverwijzen naar de huisarts”, zegt Ruth, die tevens is afgestudeerd als kinderverpleegkundige.

Amsterdam Zuid-Oost
“Lactatiekundigen zijn in Zuid-Oost vrij zeldzaam”, vertelt Ruth. “Men kan naar het AMC, maar daar moet je eerst een afspraak maken.” Het Geboortecafé is alleen op vrijdag open, maar via Het Geboortecollectief kan men 24 uur per dag, 7 dagen per week, informatie over borstvoeding krijgen en vragen stellen.

Daarnaast is Het Geboortecafé ideaal voor mensen uit verschillende culturen. Ruth: “Sommige vrouwen durven niet naar de huisarts met borstproblemen omdat de arts een man is. En zo zijn er nog meer culturele obstakels. Omdat ik geboren ben in Suriname en al jarenlang werk met mensen met diverse achtergronden, begrijp ik veel culturen, hun tradities en de manier van denken daarbij.”

Kom langs!
Het Geboortecafé is iedere 2e en 4e vrijdag van de maand, tussen 14.00 en 16.00 uur te bezoeken op het volgende adres:

OKC Gaasperdam
Reigersbos 309
1107 EZ Amsterdam Zuid-Oost

 

En iedere laatste woensdag van de maand bij Kleiklooster

Kleiburg

Amsterdam Zuid-oost

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!