Een pretecho is een extra echo, die gemaakt worden ZONDER MEDISCHE INDICATIE.

 

Een pretecho biedt aanstaande ouders de kans om hun kindje al voor de geboorte te zien. De techniek maakt gebruik van ongevaarlijke geluidsgolven, die door een apparaatje (de transducer) de buik in worden gezonden. Vervolgens zet de computer de teruggekaatste golven om in beelden, die direct te zien zijn op een beeldscherm. De duidelijkheid is afhankelijk van de zwangerschapsduur, het postuur van de moeder en de ligging van het kindje.

Type echo’s 

  • 2D beelden zijn zwart/wit, je ziet doorsnedes van het kindje en het lijkt alsof je “in” het kindje kunt kijken. Met deze techniek kunnen we de onder andere de orgaantjes van je kindje beoordelen. Dit gebruiken we vooral bij de medische echo’s, je kunt dan heel duidelijk het kindje zien. De 2D is heel snel en dit zorgt ervoor dat je ook heel mooi de bewegingen van je kindje kunt zien. Tot ver in de zwangerschap kun je heel mooie 2D beelden maken.
  • Bij een 3D echo wordt er een extra diepte en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. 3D betekent drie dimensionaal en laat je 3 dimensies zien, namelijk lengte, breedte en diepte. Bij een 3D echo kijk je om het kindje heen, je kijkt alleen naar de buitenkant van je kindje. Dit zijn altijd stilstaande beelden in kleur.
  • Bij een 4D echo zie je bewegende 3D kleuren beelden. Een 4D echo wordt ook wel “live 3D” genoemd. De beweging van het kindje tijdens de echo is de 4de dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden. Door de 3/4D beelden kun je bij een gunstige ligging van het kindje goed de vormen zien. Vanaf de 24e week kun je, als het kindje zich goed laat zien, al goed de unieke vormen van het gezichtje zien.