Je bent net op deze pagina terechtgekomen omdat je sinds kort weet dat je zwanger bent. Nu vraag je je wellicht af hoe het nu verder gaat wat betreft verloskundige zorg. Je kunt je nu meteen en het liefste ook zo snel mogelijk aanmelden bij ons via het aanmeldformulier op de site of door je telefonisch aan te melden bij een van onze assistentes. In principe hoef je geen afspraak te maken bij jouw huisarts, maar het is wel handig om telefonisch door te geven aan de huisarts dat je zwanger bent.

De eerste stappen.

Nadat je je via onze website hebt aangemeld, verwerken wij jouw gegevens en proberen we je binnen een dag terug te bellen om de eerste afspraken in te plannen. Dit zijn de intake en de eerste echo.

Je eerste afspraak voor het intakegesprek plannen we in als je ongeveer tussen de 5 en 8 weken zwanger bent. Je wordt ingedeeld bij het team bij jou in de buurt. De intake duurt zo’n 45 minuten en tijdens deze afspraak leren de verloskundige en jij elkaar beter kennen, vertelt zij je meer over de aankomende maanden en onze zorg voor jou en praten we over jouw medische geschiedenis en die van de biologische vader. Daarom vragen we je de vragenlijst op de site (te vinden bij het kopje aanmelden) in te vullen. Zo heb je inzicht in wat we allemaal van je willen weten en kun je eventueel dingen die je niet weet proberen uit te zoeken.

De eerste echo wordt gemaakt bij 10 weken zwangerschap en dit noemen we een termijnecho. Tijdens deze echo kunnen we zien hoe ver je precies in je zwangerschap bent.

We raden je aan om nu meteen te beginnen met het dagelijks slikken van 400 microgram foliumzuur (vitamine B11), mocht je dit nog niet doen. We adviseren om foliumzuur in te nemen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met in ieder geval je termijnecho oftewel 10-12 weken zwangerschap. Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje bij de baby. Je kunt foliumzuur los of als deel van een multivitamine voor zwangere vrouwen kopen bij drogist en apotheek.

Uitgebreid voedingsadvies vind je terug op onze pagina adviezen of op de website van het Voedingscentrum.

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!