verloskundigen echopraktijk vida adviezen
In dit artikel geven we adviezen omtrent je leefgewoonten tijdens de zwangerschap
Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is vaak in het nieuws geweest de afgelopen tijd. Wij krijgen op spreekuur regelmatig vragen over deze vaccinatie. De gezondheidsraad adviseert deze vaccinatie standaard toe te dienen bij zwangere vrouwen. Om een goede persoonlijke overweging te maken adviseren wij deze website te bezoeken voor verdere informatie hierover.

Voeding

Wat voeding betreft is het belangrijk dat je op de volgende dingen goed let :

  • Eet in je zwangerschap en als je borstvoeding geeft geen producten die cholesterolverlagend werken, zoals bijv. Becel Pro-Activ. Cholesterol heeft je kind nodig om te groeien.
  • Eet in verband met vitamine A-stapeling niet meer dan 1 keer in de 2 weken (gebakken) lever, paté, leverworst of orgaanvlees.
  • Eet geen rauw vlees (filet américain / rosbief etc.) i.v.m. de toxoplasmaparasiet. Rauwe vis mag je wel eten, mits vers.
  • Wees voorzichtig met kattenuitwerpselen: laat het verschonen van de kattenbak over aan iemand anders, werk in de tuin met handschoenen aan en denk aan eventuele uitwerpselen in zandbakken (ook hierin leeft de toxoplasmaparasiet)
  • Was alle groenten goed, ook de voorverpakte, voorgesneden groenten.
  • Wees matig met het gebruik van wit brood en witte rijst, eet liever volkoren producten en zilvervliesrijst. Eet veel groente en (gedroogd) fruit, dit ter stimulans van de darmen en voor een betere opname van de vitaminen en mineralen
  • Vermijd het eten van zachte kazen gemaakt van rauwe (= niet gesteriliseerde of gepasteuriseerde) melk (zoals brie en camembert) i.v.m. de listeriabacterie. Op de verpakking staat dan ‘au lait cru’ of ‘rauwemelkse kaas’ vermeld. De listeria-bacterie kan ook in voorverpakte, gerookte vis zitten. Het verwerken van de voorverpakte gerookte vis in koude gerechten als bijvoorbeeld salades of op toastjes raadt de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) af. Wél is het mogelijk om de producten te gebruiken in gerechten waarbij de vis voldoende wordt verhit (85 graden), zoals in ovenschotels of in warme sauzen.
  • Eet verder wat je lekker vindt: eten voor twee hoeft niet. Lijnen in de zwangerschap raden wij af.
  • Zorg dat je per dag 1,5 – 2 liter drinkt. Bij voorkeur weinig koffie en weinig zwarte thee.
Roken, alcohol en drugsgebruik

Roken vernauwt de bloedvaten. Hierdoor krijgt de baby minder voeding dan hij nodig heeft. Hij kan daardoor achterblijven in groei. Daarnaast is het zo dat de kwaliteit van de vaten in de placenta minder goed is, waardoor er een grotere kans bestaat op problemen met de placenta. Ook heeft een kind waarvan de moeder in de zwangerschap (mee)rookt een grotere kans om plotseling in de baarmoeder te overlijden en een grotere kans om te overlijden aan wiegendood. Daarnaast is pas ontdekt dat roken bepaalde skeletafwijkingen bij het kind kan veroorzaken. Alle verloskundigen hebben een training gevolgd bij Stivoro, en kunnen je informeren over stoppen met roken.

Alcohol komt via de placenta bij de baby. Uit onderzoek blijkt dat dit nadelige effecten heeft op de ontwikkeling. Precieze toegestane hoeveelheden zijn niet te geven, maar aangeraden wordt om helemaal geen alcohol te nuttigen tijdens de zwangerschap.

Zwangeren die drugs gebruiken, worden tijdens hun zwangerschap begeleid door een gynaecoloog in verband met het verhoogde risico op complicaties.

Gebruik in principe geen medicijnen. Wanneer het gebruik van medicijnen toch nodig is meld dit dan aan je verloskundige of huisarts. Dit geldt ook voor vitaminepreparaten en homeopathische geneesmiddelen die niet speciaal voor zwangeren zijn. Gewone vitaminepreparaten bevatten teveel vitamine A, als je vitaminen wilt gebruiken, neem dan altijd een preparaat speciaal geschikt voor de zwangerschap.

Lees hier de folder over roken, alcohol en drugs en de schadelijke gevolgen hiervan en tips om je te helpen met stoppen.

Sporten

Je kunt tijdens de zwangerschap doorgaan met de meeste sporten. 

Saunabezoek

Goed voor hart en bloedvaten en ter voorkoming van overmatig vocht vasthouden. In de eerste 3 maanden rustig aan en jezelf niet te warm laten worden. Wij adviseren je nooit langer dan 10-15 minuten in een sauna te gaan en niet langer dan je voor de zwangerschap gewend was te doen.

Vrijen

Vrijen tijdens de zwangerschap beschadigt de vrucht absoluut niet, ook niet in de eerste maanden. De baby is goed beschermd. De beleving van het vrijen kan voor zowel de zwangere als voor de partner wel veranderen in de zwangerschap. Het is belangrijk daarover open te zijn tegen elkaar en het bespreekbaar te houden. 

Slechts in uitzonderlijke gevallen raden wij het vrijen af, hierover zullen wij je dan informeren. Het is overigens volstrekt normaal als je als zwangere een paar druppels bloed verliest na het vrijen. Dit komt doordat de baarmoedermond heel goed doorbloed is en heeft niets met de baby te maken.

Zwangerschapscursussen

Wij raden alle vrouwen aan om een zwangerschapscursus te doen. Je leert daar andere zwangeren kennen en kunt ervaringen uitwisselen. Je leert veel over de zwangerschap, de baring en de tijd daarna en je oefent met ademhalings- en perstechnieken. Als je al een kind hebt geeft het je de mogelijkheid bewust met de zwangerschap om te gaan en ondanks alle drukte die je met de rest van het gezin al hebt een rustmoment te creëren voor jou en deze zwangerschap.

Er zijn verschillende cursussen zoals yoga, haptonomie, mensendieck, gymnastiek en cursussen voor zwangere en partner. Op de praktijk hebben wij folders en telefoonnummers ter beschikking. Sommige yogacursussen beginnen al vrij snel, maar de meeste cursussen beginnen rond de zes maanden zwangerschapsduur.

Momenteel worden er ivm Corona veel cursussen online aangeboden, bijvoorbeeld:

Mom en co

Mind in geboorte

Samen Bevallen

Bevalwijzer

Spinning Babies

Baby op komst

Natuurgeneeskunde

Veel mensen hebben in de zwangerschap last van een aantal klachten, bijv. moeheid, misselijkheid, slapeloosheid, rugpijn, obstipatie, etc. Voor een aantal van deze klachten is in de reguliere geneeskunde geen remedie en voor een aantal wel, maar daarvan mag dan vaak in de zwangerschap geen gebruik worden gemaakt. Soms biedt de natuurgeneeskunde een oplossing. Wij hebben contact met een voetreflexuoloog, een acupuncturist en een homeopaat, en kunnen je als je dat wilt doorverwijzen.

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!