Een spiraaltje is een buigzaam, kunststof ankertje (2 tot 3,5 cm lang) dat door een arts of verloskundige in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen.

Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er later weer uit te kunnen halen. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje, waarbij koper omwikkeld is om het kunststof ankertje en het hormoon houdende spiraaltje, waarbij hormonen (levonorgestrel) zijn toegevoegd aan het ankertje.

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen?

Vanaf 10 a 12 weken na de bevalling kan er een spiraal geplaatst worden. Na een keizersnede is dit 12 weken. Wanneer je nog nooit bevallen bent, plaatsen wij de spiraal het liefste binnen 7 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Na plaatsing van de spiraal ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Indien dit op een ander tijdstip gebeurt, dien je nog 7 dagen aanvullende anticonceptie (condooms) te gebruiken.

Hoe gaat het plaatsen?

Het plaatsen van een spiraal gebeurt op onze hoofdlocatie in reigersbos. We beginnen het consult met een uitleg over der plaatsing van de spiraal (voor meer uitleg kun je naar spiraalplaatsen.nl). Het plaatsen van een spiraal kan gevoelig zijn. Daarom adviseren wij je één uur voorafgaand aan het consult 2 paracetamol (1000mg) of 1 ibuprofen(400mg) in te nemen. Geef je borstvoeding, dan liever (1000 mg) paracetamol innemen. Voor het plaatsen is het wenselijk dat de blaas niet volledig leeg is. Voorafgaand aan de afspraak dien je zelf de op te halen bij de apotheek en mee te nemen naar de afspraak. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Hormoon spiraal: Mirena of Kyleena

Beide spiralen bevatten één hormoon: levonorgestrel ofwel progestageen. Dit hormoon wordt in een kleine hoeveelheid, continu, afgegeven in de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wordt nauwelijks nog opgebouwd en ongeschikt, het slijm van de baarmoederhals wordt taaier en ondoordringbaar voor zaadcellen. Zaadcellen die toch de baarmoeder binnendringen, worden inactief en kunnen zich moeilijk bewegen. Dit verkleint de kans op een bevruchting. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong (ovulatie) onderdrukt. Als er geen eitje vrij komt, kan er geen bevruchting plaatsvinden. Als er toch een bevruchting plaatsvindt, kan een bevrucht eitje zich niet innestelen door een ongeschikt slijmvlies.

Voordelen
• Zeer betrouwbare anticonceptie 99%;
• Vijf jaar bescherming tegen zwangerschap;
• Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen;
• Kan gecombineerd worden met borstvoeding;
• Snel vruchtbaar na verwijdering;
• Meerderheid van de vrouwen (75%) behoudt haar natuurlijke cyclus;

Nadelen
• Menstruatiepatroon kan veranderen;
• Je kunt je menstruatie niet zelf reguleren
• Kans op tussentijds bloedverlies

Koper spiraal:
T-safe

De T-safe is een T-vormig  koperspiraal. Het gaat om hormoonvrije anticonceptie. Hij werkt net als andere koperspiralen. De koper-ionen verlammen de zaadcellen, waardoor bevruchting wordt voorkomen. Het baarmoederslijmvlies verandert ook waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Duur: De T-safe kan 10 jaar blijven zitten. Na het plaatsen is  de T safe direct betrouwbaar. Het is het meest betrouwbare koperspiraal, op de 1000 vrouwen per jaar worden er 2 zwanger.

Prijs: €70.96

Net als de andere koper spiralen zijn er voor- en nadelen.

Hij biedt meteen bescherming na plaatsing. Daarnaast kan het als “ morningafter” spiraal (nood anticonceptie) worden ingebracht binnen 5 dagen na onveilig vrijen.

Na verwijdering van de T-safe koperspiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Multi-safe

De Multi-safe is een T-vormig koperspiraal. Ook dit spiraal is hormoonvrij.

Hij werkt net als de andere koper spiralen, en heeft exact dezelfde voor- en nadelen.

Duur: Deze koperspiraal kan 5 jaar blijven zitten.

Inbrengmechanisme:  Het inbrengen gaat hetzelfde als bij de T-safe dmv een inbrenghuls, maar is iets makkelijker door de een hand push-in techniek.

Prijs: De Multi-safe is wat goedkoper in aanschaf, dan de T-safe, maar moet na 5 jaar vervangen worden. Hij kost €52 voor 5 jaar, dat is €10,40 per jaar of €0,87 per maand.

De betrouwbaarheid is bijna even groot als die van T safe, op 1000 vrouwen per jaar worden er 4 tot 5 zwanger.

Net als de andere koperspiralen biedt hij na plaatsing direct bescherming tegen de zwangerschap. Daarnaast kan het als “ morningafter” spiraal (nood anticonceptie) worden ingebracht binnen 5 dagen na onveilig vrijen.

Na verwijdering van de Multi-safe koperspiraal bent u direct weer vruchtbaar.

Meer informatie?

Indien je meer informatie wil lezen over de verschillende vormen van anticonceptie kun je terecht op een van de onderstaande links, of neem contact op met een van de verloskundigen.

 

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!