Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden. Al snel na je bevalling kun je namelijk weer zwanger worden. Hieronder vind je informatie over de anticonceptie bij Verloskundigen Vida.

Wanneer kun je met anticonceptie beginnen na de bevalling?

Een vrouw die flesvoeding geeft, heeft gemiddeld 6 weken na de bevalling haar eerste menstruatie. Twee weken voor de menstruatie heeft ze haar eisprong en is dus al vruchtbaar. Wanneer een vrouw uitsluitend borstvoeding geeft, is de kans op een zwangerschap klein (2%). Zodra een vrouw de borstvoeding vermindert, kolft, flesvoeding of bijvoeding geeft, wordt de kans op zwangerschap groter. Zodra de menstruatie terug is, ben je, als je ook borstvoeding geeft, weer vruchtbaar. Ongeacht vanaf welk moment je weer gaat vrijen (of begint met), adviseren we om na de bevalling over het onderwerp anticonceptie na te denken.

Voor welke anticonceptie kies je?

Je keuze voor anticonceptie hangt af van je eigen voorkeur en situatie. Dit kan na je zwangerschap anders zijn dan ervoor. Voor meer informatie over welke vorm van anticonceptie bij jou past verwijzen we je naar www.seksualiteit.nl en www.keuzehulpanticonceptie.nl. Verloskundigen Vida schrijven voor alle vormen van anticonceptie recepten uit. Daarnaast plaatsen we ook spiralen en Implanons tijdens ons anticonceptiespreekuur. Onderstaand vind je een omschrijving van de verschillende vormen anticonceptie.

Meer informatie?

De tarieven bij Vida kun je hier vinden.
Informatie over spiralen kun je op deze pagina vinden
Informatie over implanon kun je op deze pagina vinden

Indien je nog meer informatie wil over de verschillende vormen van anticonceptie kun je terecht op een van de onderstaande links, of neem contact op met een van de verloskundigen.

Randvoorwaarden

Indien er een mogelijkheid bestaat dat je risico hebt gelopen op een geslachtsziekte of heb je afwijkende afscheiding (andere kleur/geur), dan adviseren we een SOA-test.

We kunnen de SOA-test voorafgaande aan het plaatsen van de spiraal voor je afnemen. Je mag de test ook thuis zelf doen. De benodigdheden voor deze test kun je ophalen op de praktijk locatie in Reigersbos. In tegenstelling tot vele ‘thuis-testen’ is deze test betrouwbaar.

De uitslag duurt 5 werkdagen. De uitslag komt binnen via de verloskundige praktijk en we bellen je indien de uitslag afwijkend is. De kosten hiervoor zijn tussen de 35-40 euro en worden afhankelijk van je verzekering/eigen risico vergoed. Je krijgt een factuur van het laboratorium toegestuurd.

Alle vrouwen onder de 25 jaar kunnen via de GGD een gratis soa-test laten afnemen. Via de website van de GGD (http://www.ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/soa-hiv-sense/) kun je hier een afspraak voor maken. Indien je ouder bent dan 25 jaar test je via de thuis-test.

 

OmschrijvingKosten
Zwangerschapstest € 3,00
SOA-test€ 35,00 – 40,00
Meer informatie:

http://www.ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/soa-hiv-sense/

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!