Direct na de bevalling wordt je baby op je buik of borst gelegd. De hartslag en ademhaling van je baby worden rustig bij het huid-op-huidcontact met jou of je partner.

Als je op adem komt en voor het eerst je baby vasthoudt, gebeurt het volgende:

  • De baby wordt afgedroogd en er worden warme doeken om je baby gelegd om hem warm te houden
  • Bij je baby wordt de hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huilen gecontroleerd en je verloskundige geeft een Apgar-score
  • Je baby kan binnen 30 minuten aan de borst worden gelegd. De verloskundige of kraamverzorgende kan je hierbij helpen
  • Als de hartslag van je baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Dat kan jij, je partner of de verloskundige doen.
  • Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten. Je voelt wat lichte weeën en je moet een beetje meepersen. Soms drukt de verloskundige een beetje mee op je buik.
  • De verloskundige of de kraamverzorgende controleert of je baarmoeder goed is samengetrokken om veel bloedverlies te voorkomen. Ze drukt op je buik om te voelen of je baarmoeder hard is. In het eerste uur zal ze dit een paar keer doen. Dit kan onprettig aanvoelen. Geef dat wel aan aan je verloskundige
  • De verloskundige controleert of je gehecht moet worden. Zo ja, dan doet zij dit meestal ter plekke. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook je anus of je darmslijmvlies gescheurd is (een ‘totaalruptuur’). In dat geval moet je alsnog naar het ziekenhuis om daar gehecht te worden door de gynaecoloog.
Als je thuis bent bevallen

Na de bevalling blijft de kraamverzorgster nog enkele uren bij jullie thuis om jullie op weg te helpen. Als je ‘s avonds bent bevallen komt er in de ochtend een nieuwe kraamverzorgster, als je overdag bent bevallen wordt ze vaak afgelost door een collega die overdag bij jullie blijft.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen

Als alles goed is gegaan mag je een paar uur na je bevalling al naar huis. Denk eraan zo snel mogelijk de kraamzorg te bellen. Dit kan alleen binnen kantooruren.

Als er nog geen kraamverzorgster is, bewaar alle luiers van je baby. Zo kan er gecontroleerd worden of de baby heeft geplast of gepoept.
Na de bevalling heb je ruim bloedverlies, soms met stolsels. Dit is heel normaal. Als je 2 doordrenkte kraamverbanden hebt binnen een half uur is dit teveel, en moet je ons bellen, dag en nacht. 2 vuistgrote stolsels binnen een half uur is ook een reden om ons te bellen.
Je moet binnen 6 uur na de bevalling geplast hebben. Het beste is het om dit meteen na de bevalling onder de douche te proberen. Drinkt na je bevalling veel, en ga regelmatig naar het toilet. Soms voel je niet dat je blaas vol is.

De baby moet binnen 3 werkdagen aangegeven worden bij een stadsdeelkantoor in Amsterdam, als de baby in Amsterdam geboren is. Is de baby in Abcoude geboren, dan moet dit in Mijdrecht, is de baby in Amstelveen geboren, dan moet dit in Amstelveen. Neem legitimatie mee, en als jullie de baby erkent hebben in de zwangerschap ook deze papieren.

Probeer als je borstvoeding geeft de eerste 24 uur minstens elke 2 tot 3 uur aan te leggen, liefst beide borsten. Zo komt de borstvoeding het snelst op gang. Leg je baby minimaal 8 tot 12x per 24 uur aan, probeer verder niet op schema te voeden, maar voed je baby zodra hij wakker wordt of erom vraagt. Zie verder in het hoofdstuk borstvoeding.

Als je flesvoeding geeft geef je je baby de eerste dag om de 3 uur 10 ml flesvoeding.

 

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!