Tegenwoordig zijn er allerlei soorten cursussen te volgen wanneer je zwanger bent. Sommige cursussen kun je alleen volgen zoals bijvoorbeeld zwangerschapsyoga en andere kunnen weer nuttig zijn om samen met je partner te volgen. Op deze pagina hebben we het allemaal voor je op een rijtje gezet wat er zoal te vinden is.

Een zwangerschapscursus is vooral bedoeld om je op een informatieve en praktische manier voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast kan een cursus je ook helpen om je zowel fysiek en mentaal beter te voelen en dat helpt je natuurlijk tijdens je zwangerschap, de bevalling en de periode daarna.
Meedoen aan een zwangerschapscursus is ook een mooie kans om met andere zwangere vrouwen en aanstaande ouders ervaringen uit te wisselen over de zwangerschap. Het komt dan ook regelmatig voor dat er tussen de cursisten leuk contact ontstaat wat na de bevalling nog wordt voortgezet.

Zelfs als je al een keer bevallen bent, kan het ook nuttig zijn om een cursus te doen. Dit kan je namelijk helpen om een moment van rust voor jezelf te nemen en zorgt ervoor dat je even stil kan staan bij de zwangerschap.

Afhankelijk van je interesse, is er altijd een cursus te vinden die bij je past. Voorbeelden van een zwangerschapscursus zijn; Yoga, Mensendieck, Samen bevallen, Haptonomie en Hypnotherapie. Tevens zijn er cursussen in andere talen beschikbaar en cursussen speciaal voor tienermoeders samen met andere leeftijdsgenoten.

Je verloskundige kan je meer vertellen over het aanbod en online is er natuurlijk ook heel veel te vinden.

Zwangerschapscursussen worden meestal niet door de verzekeraars vergoed, maar soms wel deels als je aanvullend verzekerd bent. Kijk daarvoor je eigen verzekeringspolis na. Gelukkig is er in Amsterdam ook een aanbod van gratis cursussen. De zwangerschapscursus van de SAG wordt in het OKT in Gaasperdam en De Bonte Kraai in Kraaiennest gegeven. Meer informatie vind je hier: Rondom de Geboorte.

Naast zwangerschapscursussen zijn er ook cursussen voor ná de geboorte, om je conditie, spierkracht en lenigheid weer terug te krijgen en om informatie te krijgen over het moederschap. Tot slot zijn er ook ouderschapscursussen waar je samen met je partner naar toe kunt gaan of cursussen die je babymassage technieken aanleren.
Sommige van deze cursussen worden ook aangeboden door Rondom de Geboorte.

Overzicht van cursussen in de buurt of online:

Baby op komst
Verschillende online cursussen om fit te worden en blijven tijdens je zwangerschap en grip op je bevalling te krijgen.

Bevalwijzer
Deze Bevalwijzer online zwangerschapscursus zal je van A tot Z voorbereiden op de bevalling.

Doula praktijk: Birth Support Susan
Als doula begeleid Susan jou en je partner in de voorbereiding op de bevalling en tijdens de geboorte. Susan is werkzaam in Amsterdam, Abcoude en omgeving. Tevens is het mogelijk om bij deze doula praktijk een bevalbad te huren.

Down to Birth
Neem deel aan de wekelijkse geboortevoorbereidingsles, elke maandagavond in Diemen. Tijdens de lessen van Clara krijg je het beste uit alle werelden te proeven. Zwangerschapsyoga, theorie, ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness.

Hypnobirthing Randstad
Bij Hypnobirthing Randstad worden verschillende cursussen gegeven (voor elk wat wils) in Amsterdam, Haarlem, de Zaanstreek en online. Deze worden gegeven door Esther George en Najva Ehsani, allebei ervaren verloskundige en hypnobirthing docente. Esther George heeft ook het boek Hypnobirthing Nieuwe Stijl geschreven.

Kerngezond Mijdrecht
ZwangerFit, BevalFit en MamaFit lessen voor tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Mom & co
Verschillende on- en offline cursussen om aanstaande ouders voor te bereiden op de komst van hun kindje.

Natural Waves Hypnobirthing in Zuidoost
Een complete, praktische en vriendelijke 12-urige hypnobirthing zwangerschapscursus om spanning los te laten en vertrouwen op te bouwen tijdens zwangerschap en geboorte. Voor jou en je partner, als positieve voorbereiding op je bevalling. Volop aandacht voor eigen regie, body & mind.

Nine Moons in Weesp
Zwangerschapscursussen, Pre- & Postnatale Coaching

Powermama Zuidoost
Speciaal voor vrouwen die willen sporten tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Dit trainingsprogramma richt zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Ook leer je verantwoord bewegen in het dagelijks leven als moeder

Samen Bevallen
Tijdens deze cursus kun je je samen met je partner voorbereiden op de komst van jullie kindje.

Sleep like Rosie
Sleep like Rosie geeft slaapadvies voor baby’s en kinderen en biedt hulp bij onrust. Ze bieden daarnaast onder andere consulten en cursussen over slaap en EHBO bij baby’s en kinderen.

Spinning Babies
Een 3 uur durende bijeenkomst waarbij je oefeningen leert om je lichaam in balans te brengen en zo de baby meer kans heeft op een soepele geboorte.

Welcome to Mankind
De beste voorbereiding op het vaderschap. Door korte en humoristische video’s te bekijken wanneer het jou uitkomt leer jij alles over de zaken die er de komende maanden gaan spelen rondom de zwangerschap, bevalling, en kraamtijd.

Andere interessante cursussen zijn:

Acupunctuur:
Baas Acupunctuur
Renée Baas behandelt veel vrouwen met zwangerschapsklachten. Acupunctuur is een veilig hulpmiddel om ernstige klachten te verminderen, zodat de moeder én de vader kunnen genieten van de mooiste periode in hun leven.

Haptonomie:
Janny Brienen
Haptonomie helpt je bewust te maken van de signalen van je lichaam, en helpt je die op de juiste manier te interpreteren.

Zwanger en Fit Bevallen & Mindfulness:
Mirjam Vos
Mirjam’s aanbod bestaat uit verschillende cursussen in Amsterdam of privé thuis en ze is schrijfster van het boek Liefdevol Bevallen.

Yoga cursussen:
Yoga Studio Diemen

Amstelveen Yoga Praktijk
Yogapraktijk Shruti Amstelveen
Ayurveda for mother and baby Amstelveen

Kitty Steenvoort privé sessie voorbereiding op de bevalling & baby massage.

Ook zijn er verschillende apps op de markt:

How about mom

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!