Hier vind je de laatste nieuwtjes over de praktijk, ons team en andere zaken.

Anticonceptie weer mogelijk!

Afgelopen weken zijn de anticonceptie spreekuren afgezegd i.v.m. COVID -19. Op advies van onze beroepsvereniging hebben we besloten om opnieuw te starten met anticonceptiezorg, o.a. om huisartsen en gynaecologen te ontlasten.

Je kunt de praktijk bellen om een afspraak te maken. Voorwaarden blijven natuurlijk dat je geen klachten hebt passend bij COVID-19. We werken volgens de hygiene normen van het RIVM. Fysiek contact wordt tot een minimum beperkt. We vragen je daarom om alleen  op het spreekuur te komen. Begeleider of partner kunnen evt. in de wachtkamer of auto wachten.

Als je nog geen besluit hebt genomen over het type anticonceptie, zullen we telefonisch een counselingsgesprek met je voeren. Je krijgt dan informatie en hulp bij de besluitvorming over de best passende anticonceptiemethode voor jou.

Informatieavond over borstvoeding nu online!

Goed nieuws! De informatieavond over borstvoeding wordt nu online gegeven door onze kraamverpleeg- en lactatiekundigekundige Maria van Starkenburg, Je kunt hem nu hier volgen! Mocht je hierna nog vragen hebben over borstvoeding, stuur dan een mailtje met jou vraag naar m.vanstarkenburg@verloskundigenvida.nl

De online informatieavond van Marike Nijman over bevallen volgt z.s.m.

Tevens zullen deze informatieavonden binnenkort ook in het Engels te volgen zijn, hier wordt nog hard aan gewerkt.

Maatregelen COVID-19 (Coronavirus)

Update omtrent Coronavirus

Zoals ook jij ongetwijfeld al doet, worden er maatregelen genomen om verspreiding van het COVID-19 (Coronavirus) in te dammen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de algehele populatie. Wij volgen de berichtgeving van de verloskundigen-, gynaecologen- en kinderartsen beroepsgroep (KNOV, NVOG en NVK).

Onze zorgverlening gaat door met een aantal aanpassingen. De KNOV heeft ons geadviseerd om een ander terugkomschema te hanteren waarbij alleen de controles uitgevoerd worden die echt noodzakelijk zijn. Tussen de 16 en 27 weken wordt alleen de 20-weken echo gedaan, tenzij er een medische noodzaak is om je tussendoor te zien. Mocht jouw controle medisch gezien opgeschoven kunnen worden, dan zal je gebeld worden om je afspraak te verplaatsen. Het kan zijn dat we je met een anoniem nummer bellen.  Voorlopig zullen de controles puur bestaan uit bloeddruk meten, buik voelen en hartje luisteren. Indien je klachten hebt zullen wij die later op de dag (of de volgende dag) telefonisch met jou bespreken. Ook vragen wij jullie alleen te komen, partner/moeder/kinderen kunnen er evt. telefonisch bij zijn. Hiermee willen we voorkomen dat onze verloskundigen onnodig veel mensen zien en meer kans lopen om ziek te worden.Wel willen we je verzoeken om bij binnenkomst in de spreekkamer je handen te desinfecteren. Alle pretecho- en anticonceptiespreekuren zijn t/m 31 maart geannuleerd.

In navolging van de adviezen van het RIVM zullen we geen hand geven bij binnenkomst en regelmatig handen wassen en desinfecteren, en ontsmetten we de kamer na iedere cliënt. Wanneer je koorts hebt (meer dan 38 graden) én hoest of kortademig bent willen we je vragen om niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact op te nemen.

Het valt te overwegen om thuis te bevallen als je geen indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen om contacten in het ziekenhuis te beperken. Bovendien is de capaciteit in de ziekenhuizen beperkt.

De ziekenhuizen in Amsterdam hebben ons bericht dat bij een bevalling in het ziekenhuis beperkt begeleiding mee mag. Dat wil zeggen dat het mogelijk is dat je bijv. alleen je partner óf moeder mee mag nemen naar het ziekenhuis. De precieze informatie kunnen we je geven op het moment van de bevalling en kan verschillen per ziekenhuis. Reken er op dat verdere familie mogelijk niet in het ziekenhuis mag wachten en ook kraambezoek na de bevalling wordt beperkt. Bij bevallingen zullen geen arts- of verloskunde- studenten aanwezig zijn. Deze maatregelen gelden voor onbepaalde tijd en gelden niet voor thuisbevallingen. Ga je bevallen en jij of één van je huisgenoten heeft last van koorts én hoesten of kortademigheid, meldt dit dan aan de telefoon.

Kraamvisites doen we deels telefonisch, zolang de situatie dat toelaat. Wanneer jij of een van je huisgenoten klachten van koorts én hoesten of kortademigheid ontwikkelt willen wij daar graag over gebeld worden.

Ga bewust om met je gezondheid en die van anderen, beperk sociale contacten, en laten we hopen dat dit alles snel achter de rug is!

Coronavirus

Beste zwangeren,

Nu het coronavirus ook in de regio Amsterdam bij een persoon is vastgesteld en er de aankomende tijd mogelijk meer berichten van besmettingen zullen verschijnen dit bericht:

Tot zover bekend lijkt het virus bij een zwangere vrouw niet anders of erger te verlopen dan bij een niet zwangere vrouw. Een baby in de buik lijkt niet via de moeder besmet te kunnen worden met het coronavirus.

Mocht je klachten hebben van het coronavirus of contact hebben gehad met een besmet persoon
– neem dan contact op met je huisarts
– en mocht er een verloskundige controle gepland of nodig zijn bel ons in plaats van op het spreekuur of de praktijk te komen.

Voor verdere informatie verwijzen we jullie naar de website van het RIVM

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Leidingwater vervuild met lood

Het leidingwater in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot (Amsterdam-Noord) is vervuild met lood. De GGD adviseert zwangere vrouwen geen kraanwater te drinken.

In genoemde delen van Amsterdam liggen nog veel loden leidingen. In een aantal gevallen is een loodgehalte gemeten van 80 microgram lood per liter, de norm is 10 microgram. Hier is het advies dat zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar geen kraanwater drinken totdat ook de loden toevoerleiding is vervangen. Lood kan via de placenta worden overgedragen aan het kind. Zwangere vrouwen kunnen het beste water uit flessen drinken.

Het gebruik van loden leidingen in huizen werd in 1960 verboden en in veel woningen zijn oude loden leidingen inmiddels vervangen. Toch zijn er in Nederland nog steeds tussen 100.000 en 200.000 woningen met loden leidingen.

Mochten zwangere vrouwen niet zeker weten of er in hun huis loden leidingen liggen, dan adviseert de GGD ook water uit flessen te drinken. Het filmpje ‘Hoe herken ik lood? Doe de test!‘ op de website van de GGD kan meer duidelijkheid geven.

Meer informatie

Website GGD Amsterdam

Wil jij ook weten of er te veel lood in je leidingen zit? Er is nu voor particulieren een portaal opgericht, je kunt nu op een goedkope, moderne manier een test kopen. Wat hoef je hier alleen maar voor te doen? Je vult het door het lab opgestuurde flesje met leidingwater, stuurt hem door, en krijgt in je mail de resultaten in microgram/liter. www.water-lab.nl

 

 

Het is bijna zo ver, Team 3 opent haar deuren in Vinkeveen!

Op 3 januari bijt Caroline het spits af met de eerste zwangerschapscontroles. Elke vrijdagmiddag houden zij spreekuur in Medisch Centrum Vinkeveen. Adres: Tuinderslaantje 3.

Tot gauw, bij Team 3- groen

Leanne en Caroline

Kraamverpleegkundigen versterken ons team

Maria en Elsa zijn bij ons werkzaam als kraamverpleegkundige. Wanneer je bevallen bent, komen zij regelmatig bij je langs om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat.

Doordat Maria en Elsa bij drukte langs gaan bij de ouders & de pasgeboren kindjes hebben de dienstdoende verloskundigen meer tijd & aandacht wanneer er iemand gaat bevallen. Ideaal! Zo krijgen kraamvrouwen en barende vrouwen alle tijd die ze nodig hebben.

Even voorstellen:

Maria van Starkenburg

Ik heb een aantal jaar als specialistisch verpleegkundige op de verloskamers van het OLVG Oost gewerkt. Daarna heb ik als jeugdverpleegkundige gewerkt bij het ouder en Kind team Amsterdam. Ik ben momenteel bezig met de opleiding tot lactatiekundige en vind het een fantastische uitdaging om het Vida team te versterken en de kraamvisites uit te voeren. Ik ben gek op fietsen, je zult mij vaak op de Vida Ebike zien aankomen. Ook goed voor het milieu!

Elsa Glas 

Na een aantal jaar met heel veel plezier als kraamverzorgster te hebben gewerkt in deze regio, ben ik de opleiding tot verpleegkundige gaan volgen. Nadat ik een tijd in het ziekenhuis als verpleegkundige hebt gewerkt, kwam deze super mooie functie bij voorbij en mag ik nu het team van Vida gaan versterken. Heel leuk om weer in de geboortezorg aan de slag te gaan. Tot in het kraambed!

 

Zonnepanelen Zwembad Abcoude/Het Sporthuis Abcoude

Het is geweldig dat Abcoude een Sporthuis mét zwembad krijgt. Wij dragen graag bij aan deze maatschappelijke en sportieve voorziening voor jong, oud en onze zwangeren. Daarom zijn wij Energizer van Het Sporthuis Abcoude! We hebben een zonnepaneel geadopteerd en helpen Het Sporthuis Abcoude zo zelfvoorzienend in energie te zijn.

Afscheidsuitje Roos

Na meer dan 10 jaar een echte Vida vroedvrouw, is Roos de Boer een nieuwe uitdaging aangegaan als klinisch verloskundige in het OLVG West. Als eerstelijns verloskundige heeft ze meer dan 143 thuis baringen gedaan en nog veel meer babies op de wereld geholpen. Wij hebben een onvergetelijk afscheidsuitje met het team gehad en kijken samen met Roos terug op mooie en bijzondere periode bij Vida.

Dank Roos, voor je ongelooflijke inzet, kunde en harde werken afgelopen 10 jaar. We gaan je missen maar gelukkig zullen we jou vaak genoeg tegenkomen, tot in de verloskamers!

Cycle for Plan Malawi

Het is zo ver: Cycle for Plan Malawi gaat van start! Vanaf morgen zullen onze avonturiers 500km dwars door Malawi fietsen. Onderweg bezoeken ze onze projecten en zien ze met eigen ogen hoe zij met hun deelname meisjes en jongens in Malawi helpen aan een betere toekomst.

Vida heeft hier een klein steentje aan bijgedragen en Sanna van Meijer- van Asperen gesponsord voor dit fantastische goede doel!

Wil je kijken hoe het met Sanna gaat? Like onze Cycle for Plan Facebook waar wij iedere dag nieuws plaatsen.