De Implanon, ook wel bekend als het hormoonstaafje, is ongeveer zo groot als een lucifer, hij is 40 mm lang en heeft een diameter van 2 mm. De Implanon wordt ingebracht in de bovenarm, net onder de huid, en is drie jaar werkzaam.

Implanon bevat één soort hormoon, namelijk progestageen.
De werking hiervan is dat de eisprong wordt geremd en het slijm in de baarmoedermond moeilijk doordringbaar wordt voor zaadcellen. Daarnaast verandert progestageen het baarmoederslijmvlies zodanig dat de baarmoeder ongeschikt is voor een zwangerschap.
De eerste drie maanden na het plaatsen van Implanon kan onregelmatig bloedverlies optreden, meestal kleine hoeveelheden, ook wel ´spotting´ genoemd. Na drie tot zes maanden is dit voorbij en treedt er nog slechts af en toe een bloeding op of stopt het bloedverlies helemaal, dit kan overigens geen kwaad.
Wanneer kan ik een Implanon laten plaatsen?
Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon 3 tot 4 weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht. Het precieze tijdstip bepaal je in overleg met je verloskundige/huisarts/gynaecoloog.

Hoe gaat het plaatsen?

De Implanon wordt in de bovenarm geplaatst, net onder de huid. De huid wordt vooraf verdoofd zodat het plaatsen geen pijn geeft. In de dagen na het plaatsen kan er een blauwe plek/bloeduitstorting ontstaan.
Als de Implanon tijdens een menstruatie geplaatst is, is deze meteen betrouwbaar. Als de Implanon niet tijdens een menstruatie geplaatst is, is het nodig om gedurende zeven dagen een extra anticonceptiemethode te gebruiken.

Voordelen

• Je hoeft maar één keer in de drie jaar aan anticonceptie te denken.
• Is zeer betrouwbaar.
• Relatief weinig hormonen.
• Menstruatie neemt vrijwel altijd af in hoeveelheid, duur, frequentie en pijnlijkheid.
• Mag gebruikt worden tijdens borstvoeding.
• Wanneer de Implanon verwijderd wordt, ben je na 1-2 weken weer vruchtbaar.

Nadelen

• Het plaatsen en verwijderen van de Implanon wordt gedaan door een arts of verloskundige
• Er kan onvoorspelbaar en onregelmatig bloedverlies optreden ofwel spotting genoemd.
• De eerste weken na het inbrengen van het staafje kunnen hoofdpijnklachten ontstaan die vanzelf weer overgaan.

Meer informatie?

Indien je meer informatie wil lezen over de verschillende vormen van anticonceptie kun je terecht op een van de onderstaande links, of neem contact op met een van de verloskundigen.

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!