verloskundigen echopraktijk vida thuis of in het ziekenhuis

De normale termijn om te bevallen is tussen 37 en 42 weken en dat is tevens de termijn dat je bij ons kunt bevallen. Daarvoor of daarna moet je bevallen onder leiding van een gynaecoloog.

In Nederland kan je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan alleen wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen en kun je bijvoorbeeld thuis bevallen. Maar het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Je kunt zelf beslissen op welke manier je wilt bevallen, in bed, op de baarkruk of in bad. Wij laten de keus bij jou, tenzij er zich complicaties voordoen en wij je naar de gynaecoloog moeten verwijzen.

Als je kiest voor een poliklinische bevalling begeleiden wij je bevalling in het ziekenhuis. Meestal gaan we met je naar het ziekenhuis als de bevalling goed op gang is. Controleer of je verzekering een poliklinische bevalling dekt, soms is er sprake van een eigen bijdrage.

We gaan voor onze poliklinische bevallingen meestal naar het AMC, voor de mensen uit Abcoude is het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen of het VU ook een optie, en voor de mensen uit Duivendrecht en Diemen het OLVG.

Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.

Feiten
  • Ongeveer 1/5 van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis. (bron: Stichting Perinatale Registratie)
  • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (bron: Kennispoort Verloskunde)
  • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden
  • 27% van de vrouwen die voor het eerst beviel, gebruikte een ruggenprik voor pijnbestrijding; bij vrouwen die al eerder waren bevallen was dit 10% (bron : Stichting Perinatale Registratie; tabel 4.4.1)
  • Je bevalt het best daar waar jij je ontspannen voelt
  • Thuis is even veilig als in het ziekenhuis
Hoe ga je om met pijn?

De geboorte van je baby is een belangrijke gebeurtenis. Maar ook spannend; wat kun je verwachten? Bekijk de film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’ en hoor van andere moeders en vaders wat hun verwachtingen waren, hoe zij zich hebben voorbereid en hoe hun bevalling uiteindelijk is gegaan. Professionals, zoals een verloskundige, gynaecoloog en een neurowetenschapper, geven informatie over baringspijn, de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling. Bekijk de voorlichtingsfilm gemaakt door de KNOV, en de folder.

Door van houding te veranderen lukt het soms ook beter om met de weeën om te gaan. Bekijk hier de folder over verschillende bevallingshoudingen.

Filmanimaties

Om je voor te bereiden op de geboorte van je baby kun je je verdiepen in de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden. De voor- en nadelen van de pijnbehandelingsmethoden worden verduidelijkt met animaties.

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!