Leidingwater vervuild met lood

Het leidingwater in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot (Amsterdam-Noord) is vervuild met lood. De GGD adviseert zwangere vrouwen geen kraanwater te drinken.

In genoemde delen van Amsterdam liggen nog veel loden leidingen. In een aantal gevallen is een loodgehalte gemeten van 80 microgram lood per liter, de norm is 10 microgram. Hier is het advies dat zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar geen kraanwater drinken totdat ook de loden toevoerleiding is vervangen. Lood kan via de placenta worden overgedragen aan het kind. Zwangere vrouwen kunnen het beste water uit flessen drinken.

Het gebruik van loden leidingen in huizen werd in 1960 verboden en in veel woningen zijn oude loden leidingen inmiddels vervangen. Toch zijn er in Nederland nog steeds tussen 100.000 en 200.000 woningen met loden leidingen.

Mochten zwangere vrouwen niet zeker weten of er in hun huis loden leidingen liggen, dan adviseert de GGD ook water uit flessen te drinken. Het filmpje ‘Hoe herken ik lood? Doe de test!‘ op de website van de GGD kan meer duidelijkheid geven.

Meer informatie

Website GGD Amsterdam

Wil jij ook weten of er te veel lood in je leidingen zit? Er is nu voor particulieren een portaal opgericht, je kunt nu op een goedkope, moderne manier een test kopen. Wat hoef je hier alleen maar voor te doen? Je vult het door het lab opgestuurde flesje met leidingwater, stuurt hem door, en krijgt in je mail de resultaten in microgram/liter. www.water-lab.nl

 

 

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!