Echo-apparaat Vida naar Kameroen!

In april 2015 is verloskundige Maylis Sanjuan namens Verloskundigen Vida naar Kameroen gegaan om een echoscopie training te geven aan het personeel van een hele kleine medisch hulppost in Ntui, 120 km ten noorden van Yaoundé. We hebben ons oude echoapparaat geschonken in het kader van een project genoemd “Balaphon”.
In de kleine katholieke medische hulppost van Ntui zijn 3 verpleegkundigen werkzaam en een laborant. Er is geen arts of gynaecoloog. Deze dappere verpleegkundigen geven medische hulp aan wie dat nodig heeft; kinderen, volwassenen en natuurlijk de zwangere vrouwen!
De zorg voor zwangeren is daar minimaal. Als zwangeren zich dat kunnen permitteren wordt er een summier bloedonderzoek gedaan. De groei van de buik wordt net als bij ons iedere maand gecontroleerd. De verpleegkundigen volgen de richtlijnen van de WHO.
Veel vrouwen in Kameroen bevallen alleen zonder medische hulp thuis. Als zwangeren kiezen om naar deze kleine medische hulppost te gaan, krijgen ze de minimaal nodige zorg om zo veilig mogelijk te bevallen.
Tot nu toe was er geen mogelijkheid om een echo te maken. Vanaf nu kan dat wel! Maylis heeft drie verpleegkundigen opgeleid zodat ze de belangrijkste echo’s voor hun patiënten kunnen maken. Het personeel heeft een spoedcursus gekregen om het apparaat te kunnen gebruiken voor betere zorg aan zwangere vrouwen.
DSC00047 IMG_2851 IMG_0027 DSC00041-1 DSC00046_2 IMG_0029

Na 10 dagen hard werken hebben ze geleerd om de eerste termijnecho te maken en de ligging van een baby vast te stellen. Daarnaast kunnen ze controleren of de placenta goed ligt. Dankzij het apparaat zijn ze in staat om een selectie van de zorg te maken. Als het nodig is, kunnen ze iemand doorsturen naar een groot ziekenhuis (120 km verderop) waar bijvoorbeeld een keizersnede verricht kan worden. Hieronder een paar foto’s van de prachtige, zwangere, kameroenese vrouwen. Waar je ook bent, wat zijn zwangere vrouwen mooi! 
DSC00049 DSC00032_3 DSC00005_4
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!