NIPT beschikbaar per 1 april 2017

Per 1 april 2017 is het mogelijk om in plaats van de combinatietest te kiezen voor NIPT. Beide testen screenen op het Syndroom van Down, Edwards en Patau, dit zijn chromosoomafwijkingen. De test kan gedaan worden vanaf 11 weken zwangerschap en bestaat uit een bloedtest. De uitslag volgt binnen 10 werkdagen. De test geeft geen 100% zekerheid, het gaat om een screeningstest. Als er uit de test geen aanwijzingen voor het Syndroom van Down, Edwards of Patau worden gevonden is dit voor 99,9% zeker. Als er wel aanwijzingen worden gevonden voor een van deze afwijkingen klopt dit bij Downsyndroom in 75% van de gevallen, bij Edwardssyndroom in 24% van de gevallen en bij Patausyndroom in 23% van de gevallen.

NIPT wordt net zoals de combinatietest NIET vergoed door de verzekering. De kosten bedragen €175,-. Deze kosten moeten via IDEAL voldaan worden en het betalingsbewijs moet uitgeprint worden meegenomen naar het laboratorium waar de bloedafname plaatsvindt. Per 1 april staat op meerovernipt.nl waar deze prikpunten zullen zijn.

Voor alle informatie over prenatale screening en oa. een keuzehulp kun je terecht op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl en natuurlijk op het spreekuur.

NIPT kan alleen gedaan worden als je een BSN-nummer hebt. Voor mensen zonder BSN-nummer of met een buitenlandse verzekering kan er alleen prenatale screening plaatsvinden dmv de combinatietest. Dit is omdat NIPT wordt aangeboden in studieverband.

 

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!