Update over het Zika-virus

Update april 2016: Recent is de serologische test (IgM en IgG) voor het zikavirus (ZIKV) beschikbaar gekomen. Hiermee kan definitief worden vastgesteld of een infectie met ZIKV is opgetreden in de zwangerschap.

 

 

Het RIVM adviseert:

 • Zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden, om de gebieden waar het zikavirus heerst zoveel mogelijk te mijden. Overleg in ieder geval de noodzaak van de reis goed met een verloskundige, gynaecoloog, (verloskundig) actieve (huis) arts. Uitstel dient overwogen te worden.
 • Zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden, wordt altijd geadviseerd de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen. Dit ook vanwege het vóórkomen van andere tropische infectieziekten, zoals dengue en malaria.
 • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij de verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
 • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact.
 • Mensen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in deze tijd een condoom bij seksueel contact.

  Verspreiding zikavirus

  Op de website van het RIVM staat een overzicht van de landen waar het zikavirus op dit moment voorkomt.  Deze lijst wordt continue geüpdatet. Bekijk deze lijst voor een actueel overzicht.

  In Nederland is de ziekte vastgesteld bij ruim 30 personen; ze zijn allen in endemische gebieden, daar waar de ziekte veel voorkomt, besmet geraakt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de ziekte ook binnen Nederland verspreid wordt, omdat de steekmuggen die het virus overbrengen hier niet voorkomen.

  ​Mogelijke gevolgen

  Een infectie met het zikavirus verloopt meestal mild. Driekwart van de geïnfecteerde mensen merkt niets van de besmetting. Anderen krijgen na drie tot twaalf dagen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week weer vanzelf over. Het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder op kind.

  In Brazilië  zijn er recent aanwijzingen dat als een vrouw een zikavirusinfectie oploopt tijdens haar zwangerschap, dit mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dit wordt op dit moment onderzocht. Er bestaat alleen een risico op het doormaken van een zikavirusinfectie in de zwangerschap,  als de persoon in een land is geweest waar het zikavirus voorkomt.

  Lees meer over het zikavirus via de onderstaande links. Op de website van het RIVM is te zien in welke gebieden het zikavirus circuleert.

  Buitenlandse websites

Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!
Let op: Ook bij Vida wordt jouw verloskundigenzorg 100% vergoed door alle zorgverzekeraars!